Actieve institutionele verbetering

Nu de huishoudeconomie moeilijk wordt door de aanhoudende Corona 19, nemen advertenties voor illegale leningen toe. In het bijzonder wordt erop gewezen dat financiële consumenten aan risico’s worden blootgesteld als ze provocerende termen bedenken als ‘iedereen kan lenen’ en ‘kan voor slecht krediet’.

Volgens de Financial Supervisory Service is het aantal sms-advertenties die zich voordoen als financiële bedrijven zoals grote commerciële banken en die hen verleiden om te bellen in naam van kredietadvies, snel toegenomen.

Een functionaris van de Financial Supervisory Service legt uit: “De advertentie is vermomd als de introductie van een officieel leenproduct van een financieel bedrijf, maar wanneer een consument contact opneemt voor advies, leidt dit vaak tot criminele activiteiten zoals leningfraude en voice phishing.”

Bovendien zijn deze illegale leenadvertenties vaak zogenaamde “sprinkhanenadvertenties” die slechts voor een korte periode (ongeveer 2-3 weken) berichten of telefoonnummers gebruiken. Gebruikmakend van het feit dat het een bepaalde tijd duurt om actie te ondernemen nadat een illegale advertentie is gedetecteerd, wordt het telefoonnummer beëindigd op het moment van actie.

In het bijzonder is gebleken dat het doelwit van advertenties voor illegale leningen zich uitbreidt naar tieners met een zwakke financiële kennis, vooral recentelijk, met advertenties voor ‘proxydeposito’, voornamelijk op SNS.

Hoe voorkom je dat je wordt misleid door deze illegale leningadvertenties? Allereerst is het het beste om niet zoveel mogelijk te reageren.

Houd er met name rekening mee dat advertenties voor leningen via telefoon, sms of fax zich vaak voordoen als financiële instellingen of openbare instellingen. Bel indien nodig het representatieve nummer van het relevante financiële bedrijf om te bevestigen, of bezoek het loket van het financiële bedrijf om na te vragen.

In het financiële consumenteninformatieportaal Fine kunt u het geverifieerde vertegenwoordigernummer van het financiële bedrijf controleren. Het is ook een goed idee om een vaste telefoon of de telefoon van iemand anders te gebruiken voor het geval je een app voor het kapen van telefoons op je telefoon hebt geïnstalleerd.

In het bijzonder, als een advertentie provocerende uitdrukkingen gebruikt zoals “leningen voor iedereen”, “levering”, “lening op dezelfde dag”, enz., 휴대폰정보이용료 moet de mogelijkheid van illegale leningsadvertenties worden vermoed. In Pine kunt u institutionele financiële bedrijven en geregistreerde kredietverstrekkers controleren, dus het is goed om te zoeken.

Advertenties voor illegale leningen adverteren alsof ze voldoen aan de wettelijke maximale rente, maar in feite overschrijden ze vaak de maximale rente door vooraf rente of kosten in rekening te brengen.

Momenteel is de maximale wettelijke rente 24% per jaar. Na de 7e van de volgende maand wordt voor nieuwe leningen 20% op jaarbasis toegepast.

Betaalde rente boven de wettelijke maximale rente komt te vervallen, zodat de hoofdsom kan worden opgevraagd of terugbetaald. Het rentepercentage wordt berekend op basis van het werkelijk ontvangen bedrag, exclusief de voorschotrente, en het betaalde bedrag met betrekking tot de lening wordt ongeacht de naam als rente beschouwd.

Ook kunt u gratis advocaathulp krijgen als u op deze manier een lening heeft afgesloten die de maximale rente overschrijdt, of als u worstelt met illegale incasso. Op de website van de Dienst Financieel Toezicht kunt u gratis een advocaat-aanvraag indienen.

댓글 달기

이메일 주소는 공개되지 않습니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다